Skip to main content Skip to footer

Miljøgate i Gran med rekordlave utslipp

Anlegg Øst Entreprenøren skal bygge miljøgata i Gran sentrum på Hadeland i 2024. Det 1000 meter lange veiprosjektet har en kontraktsverdi på 47 millioner kroner. Målet om at ca. 90 prosent av maskintimene skal være utslippsfrie, gjør at arbeidet med miljøgata vil bli fulgt med argusøyne av alle som er opptatt av å kutte utslipp av klimagasser. 

Det er ifølge Vegvesenet ikke bygd en vei i Norge med så lave utslipp av klimagasser.

To gode tilbud

Anlegg Øst Entreprenør AS og Isachsen Anlegg AS leverte to jevngode løsninger for gjennomføringen av anleggsarbeidet. Samtidig var Anlegg Øst Entreprenør knepent lavere på økonomi, meldes det fra Statens vegvesen.

– Vi har jobbet meget bra med to gode entreprenører i sju måneder. Anlegg Øst Entreprenør vant på målstreken, sier byggeleder Håvard Vaaje i Statens vegvesen, Miljøgate Gran.

 

Har bygd i Gran før

Både Isachsen og Anlegg Øst har utført oppdrag for Vegvesenet på strekningen rv. 4 Roa-Lygna. 

Anlegg Øst var Entreprenør på den 3,8 kilometer lange strekningen i bunn av bakken opp mot Lygna fra sør i Gran kommune. Isachsen bygde motorveien mellom Roa og Gran sammen med Hæhre. Veien åpnet 10. november i år.

I desember 2022 klippet samferdselsministeren snora seks måneder tidligere enn planlagt etter en meget effektiv gjennomføring av veiprosjektet hvor Anlegg Øst Entreprenør var entreprenør.

1000 mester gate

Nå skal Anlegg Øst Entreprenør bygge blant annet 650 meter ny fylkesvei og 350 meter kommunal vei.

Det skal også bygges 1350 meter med fortau og sykkelvei. Et område på 5500 kvadratmeter skal dypstabiliseres.

 

Pilotprosjekt

Arbeidet er et av pilotprosjektene til Samferdselsdepartementet for utslippsfrie anleggsplasser. I kontrakten er det krav om all graving og transport skal skje med utslippsfrie maskiner og kjøretøy. For andre maskiner og kjøretøy er det krav om at halvparten skal skje utslippsfritt.

 

Tenner julegran

Vegvesenet har inngått avtale med Hafslund om et forskningsprosjekt på lading av anleggsmaskiner og kjøretøy, inkludert levering av infrastruktur til lading av maskinparken.

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård kommer til Gran 19. desember, sammen med flere Vegvesen- og Hafslund-topper, for å markere at opplegget for lading er på plass. Dermed kan Anlegg Øst Entreprenør starte det utslippsfrie veiarbeidet i januar.

Dene nettsiden benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse som besøkende.